dimarts, 20 de setembre del 2011

Mor Ramon Amigó

Mor l’estudiós de la llengua, Ramon Amigó

ramon amigó reus
Ramon Amigó 
Reusdigital.cat 
Aquest divendres al migdia ha mort, a Reus, l’estudiós de la llengua, en el vessant de la toponímia, Ramon Amigó i Anglès. Va néixer a Reus el 1925, de formació autodidacta com a escriptor, obtingué el títol de professor de català i l’exercí durant els temps de la postguerra i, posteriorment, en els primers anys de la transició democràtica, concretament el 1972, en el nucli inicial d'Òmnium Cultural al Baix Camp o, anteriorment,al Fòrum Joventut, del Centre Catòlic, tal com explicita en l'obra 'L'ensenyança de la llengua catalana, des de Reus, sota el franquisme' (Edicions del Centre de Lectura,1996).
Ha estat un dels fundadors de la Societat d’Onomàstica i s’ha dedicat de manera modèlica a la recerca de repertoris toponomístics, en especial de pobles de la Catalunya Nova (Reus, Constantí, la Mussara, Salou, Siurana...) on ha creat nombrosos deixebles, i ha impartit seminaris sobre aquesta recerca i la seva metodologia, en diverses universitats. En destaquen les obres 'Els topònims de la ciutat i del terme de Reus' (1957) i ''Materials per a l'estudi dels noms de lloc i de persona, i renoms del terme de Reus' (1988), amdós publicats per l'Associació d'Estudis Reusencs, a banda de múltiples treballs d'edicions locals i comarcals.
Aficionat a l'excursionisme de molt jove, presidí l'Associació Excursionista de Reus i escriví, conjuntament amb els reusencs Josep Iglésies i Joaquim Santasusagna, 'Les muntanyes de Prades, el Montsant i la Serra de Llena (1960)', on es recull exhaustivament tota la toponímia menor d'aquestes contrades.
D'altra banda, Amigó va presidir el Centre de Lectura (1973 a 1975) i l’Associació d’Estudis Reusencs. Ha rebut la creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l’any 1997, i actualment era membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha col·laborat en diverses revistes i miscel·lànies especialitzades, així com ha estat reconegut amb diversos premis per la seva tasca de recerca lingüística i divulgadora.




Podeu consultar les seves obres a la biblioteca.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Powered by Blogger