dimarts, 6 de novembre del 2012

Exposició bibliogràfica sobre la Caputxinada a la Biblioteca Central Xavier Amorós


La Biblioteca Central Xavier Amorós presentarà, a partir del 5 de novembre i com activitat complementària de l'exposició «La Caputxinada: crònica gràfica», que es presenta al Centre de la Imatge Mas Iglesias fins al 7 de desembre, un recull de publicacions que han s’han fet ressò, des de diferents enfocs i estils, dels fets que van passar el març del 1966 al convent dels pares caputxins de Sarrià. La mostra a la Biblioteca Central es podrà visitar fins al 17 de novembre.
Aquesta exposició és una aproximació a la bibliografia publicada sobre el Sindicat Democràtic de la Universitat de Bcn (SDEUB), la Caputxinada i les seves circumstàncies. L'assemblea constituent del SDEUB i el famós setge protagonitzat per la policia franquista ha donat lloc a una abundant producció historiogràfica, memorialística, periodística i també documental, amb quasi 200 títols.
La circumstància insòlita que quedés un document fotogràfic de l'assemblea, malgrat les condicions de clandestinitat i repressió de l'època, ha contribuït al seu coneixement en l’actualitat.
El recull reuneix publicacions del fons de la mateixa Biblioteca Central, fàcilment accessibles, de l'Arxiu Nacional de Catalunya i de col·leccions privades.
Entre les peces que el visitant podrà trobar-hi hi ha l'única imatge del setge publicada, feta des de fora del convent. L'autor, el doctor Enric Moreu-Rey, era professor del Liceu Francés, que aquell curs 1965-66, acabava d'estrenar la seva nova seu al costat mateix del convent. Aviat, però, el Liceu va ser ocupat per la policia per tal d'evitar el subministrament als assetjats d'aliments o informació, i impedir-ne possibles fugides.
També es presenta una raresa, com és la publicació periòdica, feta a l'exili parisenc, «Cuadernos de Ruedo Ibérico», que immediatament després de la Caputxinada, i al seu número 6, ja es va fer ressò dels fets.
La primera monografia en català dedicada a la Caputxinada fou publicada per Edicions 62 l'any1987. L'autor va ser Joan Crexell (1946-1994), amb una presentació del pare Salvador de les Borges, llavors pare provincial de l'orde i amb un colofó de Maria Aurèlia Capmany, que va ser una de les persones invitades assistents a l'assemblea. Aquest llibre inclou un recull força complet del reportatge que, en format d’exposició, es pot veure fins al 7 de desembre al Centre de la Imatge Mas Iglesias. Curiosament, a la imatge de la portada es veu el pare Salvador entrant, decidit i somrient, al convent, després de travessar el cercle policial: era l'única persona que fruïa de llibertat de moviments. És molt possible que el religiós portés amagat, a les ample mànigues del seu hàbit, entre altres coses, un rotllet de fotos que va permetre al fotògraf prosseguir la seva arriscada feina...

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Powered by Blogger